Steden

Er is veel te doen en te zien in onze omgeving. Een bloemlezing uit de mogelijkheden:

Steden o.a.: Alcobaça, Aveiro, Batalha, Caldas da Rainha, Coimbra, Fátima, Figueira de Foz, Óbidos, Leiria, Lissabon, Mafra, Nazaré, Peniche, Santarém, Sintra.
Wandelen o.a.: Wandelingen in de natuurgebieden van de Serra de Candeeiros en Sintra, Lagunegebied van Óbidos.Een erg mooie dagtocht is een bezoek aan de Berlenga Eilanden, voor de kust bij Peniche.  Of bezoek Cabo da Roca het meest westelijke puntje van het Europeese vasteland.
Stranden o.a.: Foz de Arelho, de mooie baai van São Martinho do Porto en Salir do Porto, Nazaré, Salgado, Baleal, zuidstrand van Peniche.
Golf: Praia D’el Rey, Óbidos; Botado, Peniche; Golden Eagle, Rio Maior; Vimeiro, Vimeiro (Torres Vedras).
Rondtoeren o.a.: Serra de Candeeiros, Wijnroute van de Turismo, Serra de Montejunto, De kustweg van Peniche naar Sintra.
(Water)sport o.a.: Surfen bij Foz de Arelho, Peniche zuidstrand en Baleal; parapente: Serra dos Mangues, op de klif van Praia Salgada, zie www.sam-cam.com; deltaplane, zie www.voo.no.sapo.pt; zeilen of kanoen, zie www.cnsmp.org of www.escoladeveladalagoa.com.

De 7 Wonderen van Portugal 

Op 7-7-2007 kozen 100 miljoen mensen in de wereld de 7 nieuwe wereldwonderen. Ook in Portugal kon men kiezen en er was een Portugese variant. Uit 77 genomineerden werden 21 finalisten gekozen. Uit de 21 finalisten de 7 winnaars. En die winnaars zijn:

1 Het klooster van Alcobaça   Op slechts 35 km.
2 Het klooster van Jerónimos in Lissabon   Op slechts 90 km.
3 Het Pena Paleis van Sintra   Op slechts 100 km.
4 Het klooster van Batalha   Op slechts 60 km.
5 Het kasteel van Óbidos   Op slechts 12 km.
6 De Toren van Belém in Lissabon   Op slechts 90 km.
7 Het kasteel van Guimaraes   Op 285 km.
Steden: Overzicht van de plaatsen in de omgeving van Casa Costa de Prata. Druk op onderstreepte plaats voor meer informatie.
Costa de Prata Algemene informatie over deze streek in Portugal
Alcobaça Alcobaça ligt in een nauw dal bij de samenvloeiing van de Rio Alcoa en Rio Baga. Het is een centrum van fruitteelt en wijn- bouw.
Bezienswaardigheid: Real Abadia de Santa Maria de Alcobaça
Aveiro Wordt ook “Het Venetië van Portugal” genoemd.
Batalha In dit dorp staan de witte huizen gegroepeerd rond een enorm dominicanenklooster, een meesterwerk van de Portugese laatgotische bouwstijl en manuelino-sierkunst.
Caldas da Rainha Caldas da Rainha is een kuuroord, dat in het leven werd geroepen door Leonor de Bragança, echtgenote van koning Joáo I.
Coimbra Coimbra is de 4de stad van Portugal. Er is een benedenstad, de driehoek gevormd door Praça da Portagem, het “Praça 8 de Maio” en de rivier. De bovenstad ligt op de aangrenzende heuvel. Coimbra is een Universiteitsstad.
Fátima Fátima is een van de belangrijkste Maria-bedevaartplaatsen in de katholieke wereld. Je vindt hier de Basiliek en Kapel “das Aparições” (kapel van de verschijningen).
Óbidos Het nog geheel ommuurde vestingstadje hoog boven de Rio da Vargem lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het geheel door 13 meter hoge muren met kantelen omgeven stadje op een 75 meter hoge heuvel, geeft u een goede indruk van zijn trotse verleden toen het, nog aan zee gelegen, van strategisch belang was.
Het is in zijn geheel tot nationaal monument verklaard.
Leiria Leiria Ligt aan de samenvloeiing van de Rio Lis en Rio Lena in een aantrekkelijke landstreek van wijngaarden, olijfbomen en dennenbossen.
Mafra Tien kilometer landinwaarts vanaf Ericeira ligt Mafra aan de voet van een enorm klooster. Het heeft niet, zoals bij Batalha en Alcobaça het geval is, zijn bestaan aan dit klooster te danken. In de 13e eeuw wordt Mafra al genoemd als parochie waar de latere paus Johannes XXI zou hebben gepredikt.
Nazaré Nazaré is de vissers- annex badplaats bij uitstek van de Costa de Prata, die tot ver buiten de grenzen bekendheid geniet, al is de roem deels gebaseerd op vervlogen tijden. Het dorp kan in de zomermaanden vol raken door vakantiegangers en dagjesrecreanten.
Peniche Bij de vissersplaats Peniche wordt de bijna kaarsrechte kustlijn van de Costa de Prata onderbroken door een grillig gevormd schiereiland, dat met het vasteland verbonden is door een 800 m brede en 2 km lange landtong. De voormalige vestingstad Peniche ligt aan de zuidkant van het schiereiland.
Santarém Dit is de voormalige hoofdstad van de provincie Ribatejo. De stad ligt voor een deel op een heuvel, 103 m boven de voor de rest vlakke rechteroever van de Rio Tejo.
Sintra Sintra ligt westelijk van Lissabon tegen de hellingen van de Serra de Sintra, een ongeveer 10 km lange bergrug van graniet en zandsteen. De hoogste top is Cruz Alta, 529 meter. Sintra zelf ligt op een hoogte van 200 m. Het bestaat uit drie dorpen. Belangrijkste bezienswaardigheden: “Parque da Pena” en “Pálacio da Pena”.
   

Wandelen op de Berlenga Eilanden.

Voor de kust van Peniche ligen de “Berlenga eilanden”.Dit gebied is een zeereservaat dat geclassificeerd is als “biosfeerreservaat” door de Raad van Europa. De archipel bestaat uit één groot eiland, Berlenga Grande, en enkele kleine eilandjes die uit graniet en rotsen bestaan (Estelas en Farilhões). De archipel ligt 7 zeemijlen van de Cabo Carvoeiro, ten noordwesten van Peniche. Het grote eiland, Berlenga Grande, is vanaf het vasteland van Portugal zichtbaar. De eilanden worden hoofdzakelijk bewoond door duizenden meeuwen. Op Berlenga Grande staat de vesting São João Baptista, een fort in manuelijnse stijl uit 1502, dat door een smalle brug met het grote eiland is  verbonden. De kleine stranden, op Berlenga Grande, met kristalhelder water zijn werkelijk prachtig en ideaal om een duik in te nemen. Op Berlenga Grande worden van 15 mei tot 15 september ook mensen toegelaten, maar ook met een maximum aantal per dag. De boottocht duurt ongeveer 45 minuten. 

Reacties zijn gesloten.